13 Ağustos 2015 Perşembe

Mütevazı Bir İntikam (Bahadır Cüneyt Yalçın)

Evet, dönüp dolaşıp absürd-macera kitaplarını sarıyorum. Sanırım beni yormayacak, eğlenceli macera kitaplarını okumak hoşuma gidiyor. Şuan elimde Bahadır Cüneyt Yalçın ın Mütevazı Bir İntikam kitabı var. Yazarı ve kitabını ilk defa duydum. Bakalım kitap nasılmış :)

Kitabın insanı yormayan basit bir dili var. Bu tarz kitaplarda edebi bir dil beklememek gerekiyor doğal olarak. Kitabın konusuna gelirsek, haksız yere hapishaneye girmiş kahramanımızın ekürileri ile intikam peşinde koşması anlatılıyor diyebiliriz kısaca.
Sekreter Ali, bir gün evinin karsında yer alan cezaevine, komşusu cezaevi başçavuşunun ricası üzerine, evindeki kitaplardan bir kaçını bağışlıyor. Tabi bunu yaparken kitaplardan birinde gecen su cümlenin, “Ortalama bir insan iki farklı ambulansı kısa sürede birbirinden ayırt edemez. Yanından siren sesiyle birlikte geçip giderlerken hastalıklar ve kazalara yoğunlaşan beyin, kırmızı veya mavi çizgilerden ibaret cankurtaranların diğer niteliklerini belleğine alamaz.” hapishanedeki altı mahkumun cezaevinden kaçış planını hazırlayacağını, üstelik mahkumlardan birinin teşekkür için kapasına dayanacağını ve kendisini de bu kaçış planına dahil edeceğini bilmiyor. Anlayacağınız, bir absürd macera kitabına yakışacak şekilde ilginç ve eğlenceli bir konusu var kitabın. Ancak, özellikle kitabın yarısından sonra biraz sıkılmaya başladım. Bunda, karakterlerden birinin geniş genel kültür bilgisi ve bunu olur olmadık yerde kullanarak kafamı gereksiz bilgiler ile şişirmesinin de etkisi var. Birde, konu ilginç olmasına rağmen, öyle baş döndürücü bir macera yada kovalamaca okumuyorsunuz. Kahramanlarımızın şansının hep yaver gitmesi ise, bana kalırsa hikayeyi biraz basitleştirmiş.
Kısacası, kitabın konusu ilginç ve eğlenceli, ancak bir yerden sonra okuduklarınız size yetmiyor ve artık aksiyon, macera sahnelerine gelmek istiyorsunuz çünkü konunun artık bunu gerektirdiğini düşünüyorsunuz. İşte o noktada, yazar beklentilerinize fazla cevap veremiyor. Bu yüzden de, absürtlüğü bol, ama macera dozu düşük bir kitap olarak kalıyor gözünüzde. Ama yine de, bu sıcak havalarda, kumsalda güneşlenirken acaba ne okusam diyorsanız, sizi yormayacak ve vakit geçirmenizi sağlayacak olan Mütevazı Bir İntikam’ı düşünebilirsiniz :)


İyi okumalar !    * * *


 Not: Resim çok hoşuma gitti ve http://cumba.co/tr/portfolio_page/book-covers/ sitesinden aşırdım :)



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder