2 Ekim 2015 Cuma

Dönüşüm (Franz Kafka)

Ekim ayına Franz Kafka’nın Dönüşüm kitabı ile başladım. Bu benim Kafka ile ilk tanışmam. Neden bu kadar beklediniz derseniz, sanırım Kafka’nın dünyasının bana hep karanlık ve iç karartıcı görünmesinden dolayı olabilir. Nitekim Dönüşüm ’ün baş karakterinin böceğe dönüşen bir insan olduğunu düşünürsekte pek haksız sayılmam :)
Gregor Samsa, bir sabah böceğe dönüşmüş bir halde uyanır. Bu dehşet verici duruma rağmen, ilk dert ettiği şey işe geç kalmasıdır. Ailesinin borçlarını ödeyebilmek içim çalışmak zorunda olan Gregor için işi çok önemlidir. Böceğe dönüşmüş olan kendini dert etmek yerine, bu olay ile ailesinin yaşayacağı maddi sorunları dert edecek kadar böcekliğini hemen kabullenmiştir. Öte yandan, aileyi geçindiren tek kişi olan Gregor’un bir böceğe dönüşmesi ile maddi sıkıntı yaşamaya başlayan aile de, Gregor’u unutmaya başlayacak kadar bencilleşmiştir.
Konusu ne kadar iç karartıcı da olsa, ve bende okumak için kapalı, soğuk bir ekim gününü seçmiş olsam da, kitabı bir günde hemen bitirdim. Dili yalın ve kendini kolayca okutuyor, ayrıca kitap ön söz ve sondaki Kafka'nın notlarıyla ancak 102 sayfa tutuyor. Dolayısıyla, bir günde çok rahatlıkla okunabilecek bir kitap.
Kitabın kendisine gelince, evet konusu iç karartıcı, ama Samsa ailesinin yaşadıkları, ve olaylara tepkileri de bir o kadar da düşündürücü. Sadece okumak için kapalı, yağmurlu, soğuk bir kış gününü tercih etmeyin bence :)



İyi okumalar ! * * *








Hiç yorum yok :

Yorum Gönder