14 Ekim 2015 Çarşamba

Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları (Haruki Murakami)

Haruki Murakami Nobel Edebiyat Ödülünü yine kaçırmış olabilir, ama bu kendisini sevmeme engel değil :) Evet yine bir Murakami kitabı ile karşınızdayım: Renksiz Tsukuru Ttazaki’nin Hac Yılları.

Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları, yazarın diğer okuduğum iki kitabından çok farklıydı (Haşlanmış harikalar diyarı, Sahilde Kafka). Öyle ki, okurken bir Murakami kitabı okuduğum hissine çok kapılamadım. 
Ama bunu kötü bir şey olarak söylemiyorum,aksine yazar sizi, beklediğinizden daha farklı bir şey sunarak şaşırtıyor.

Kitabın konusuna gelince; Tsukuru Tazaki’nin iç huzura kavuşmak için çıktığı yolculuğu anlatıyor diyebiliriz. Şöyle ki, kahramanımızın oldukça güçlü bağlara sahip, lisenin ilk yıllarından beri birlikte olduğu bir arkadaş grubu vardır. Ancak, bir gün bu arkadaş grubu, hiçbir neden belirtmeksizin Tsukuru Tazaki’yi dışlar ve bir daha kendisi ile görüşmek istemediklerini söylerler. Tsukuru Tazaki ise o sıralarda, memleketinden ve orada kalmayı seçen arkadaşlarından ayrı Tokyo’da üniversite okumaktadır. Ancak, bu nedensiz dışlanma, Tsukuru’nun bütün hayatını mahveder, onu ölümün kıyısında kadar bile götürür ve 30’lu yaşlara geldiğinde bile hala izlerini çeşitli şekillerde göstermektedir. Bunun üzerine Tsukuru Tazaki, kız arkadaşının da ısrarları sonucu, bir yolculuğa çıkar; amacı, hayatın farklı yönlere savurduğu lise arkadaşlarını bulmak ve kendisinde derin yaralanmalara yol açan o olayın nedenini öğrenerek eski dostları ile yüzleşmektir. Neden renksiz dendiğini ise, kitabı okuyup siz öğrenin :)

Evet, konusu tam olarak bu şekilde :) Dolayısıyla konu olarak bile diğer Haruki Murakami kitaplarından farklı olduğunu görebiliyoruz. Ancak yazar, basit gibi gözüken bu konuyu çok güzel ve derinlikli bir şekilde incelemiş. Ancak, tabi ki diğer kitaplarından alışık olduğumuz hayal gücümüzü zorlayan şeyler, fantastik öğeler vb. bu romanda bulunmuyor. Yine diğer kitaplardan görmeye alışık olduğumuz Amerikan kültürüne de rastladığımız söylenemez.

Ne kadar diğer okuduğum kitaplarından farklı olsa da, Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları kitabını beğendim. Belki bunda, şuan görüşmediğim lisedeki arkadaş grubumu hatırlatması da etkili olmuş olabilir. Öyle ki, kitabı okumaya başladığımın ikinci günümde, lise arkadaşlarım rüyama girdi :) Bir de, kitabın sonlarına doğru, iş nedeniyle her gün 2-3 saati yollarda geçen insanlara dair, Tsukuru’nun yaptığı tespitler çok hoşuma gitti, sonuçta benimde yaklaşık 3 saatim her gün maalesef yollarda geçiyor.

Velhasıl, Murakami bildiğiniz Murakami’den biraz farklı olsa da, yine kendini heyecanla okutmayı iyi biliyor. Bu kadar basit gibi gözüken bir konuyu bile çok derinlikli ve akıcı işlemiş. Eğer Murakami sizi şaşırtsın istiyorsanız, Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları’nı okuyabilirsiniz.


İyi Okumalar! * * * *

Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları
Haruki Murakami
Çeviri: Hüseyin Can Erkin
Doğan Kitap
2.Baskı
320 sayfa

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder